Rulla ut på E4, familjens herrgårdsvagn är fulltankad och efter fordonet – med nypolerad dragkrok -hänger en blänkande nytvättad husvagn! För campare i Sverige är detta en kultur, en tradition, ett sätt att socialisera och att starta semestern. Är man uppvuxen med “Galenskaparna” och “Macken” har man förmodligen hört låten titulerad “man ska ha husvagn”. Det finns uppenbarligen veteraner, seniorer och nybörjare inom begreppet campingkultur.

Hur stor andel svenskar är det som kan tänkas ingå inom campingkulturen? Förmodligen fler än vad man först tror. Närheten till naturen, havet eller fisket kan vara orsaker till att campinglivet årligen lockar så många svenskar att bege sig ut på vägarna under semestertider. Vädret är förstås avgörande och i år är det högtryck både vad det gäller soltimmar och antalet bokade campingplatser. En annan stor faktor till campingkulturens popularitet är förstås den sociala gemenskapen campinglivet för med sig. En del träffar de gemensamma campingvännerna varje år, på en och samma camping. Campinglivet innebär ofta en del lekar, bad eller andra aktiviteter på campingplatsen.

Behöver ingen husvagn

Campingfolket beger sig årligen ut på vägarna för att campa sig igenom semesterveckorna. Under sommarmånaderna juni-juli augusti är 50% av alla gästnätter i detta avlånga land på en camping. Det är inte bara svenskar som väljer att campa under sommarmånaderna. Statistik från svensk camping visar att 25% av gästnätterna består av besökande turisterna från Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna. Jämför man kostnader för boende är camping ett billigt alternativ för den större familjen. Man kan även tänka sig att campa borta men flyga dit och hem. Familjen kan campa Jämtland runt med hyrd husbil, njuta av fiske, flottpaddling och skogsvandringar för att sedan ta flyg från Östersund tillbaka till lägenheten i Stockholm och återgå från campinglivet till stadslivet – en billig semester med både campingliv och en bekväm snabb resa hem till stadslivet igen. Det är ett bra ekonomiskt alternativ både vad det gäller tid och pengar.

Campingkulturen ökar årligen

Sverige har en fantastisk natur från norr till söder och lägg därtill Allemansrätten – inte konstigt att campingkulturen ökar årligen. Beräknat i siffror under de tre sommarmånaderna juni-augusti har campingplatserna c:a 8 miljoner gästnätter! När det gäller stuguthyrning är Sveriges campingplatser Sveriges största uthyrare av stugor. Detta innebär att många som besöker en camping varken har husvagn eller tält med sig. De reser med bil men väljer att hyra stuga på campingplats med alla bekvämligheter till ett rimligt pris. Camping är det semesterboende som ökar mest vad det gäller besökande turister till Sverige. Ekonomiskt är det förstås bra för svensk ekonomi och säsongsvis anställs 15.000 personer inom svensk camping. För många unga är detta en väg in på arbetsmarknaden och ett första steg för att få arbetslivserfarenhet.

ryan