Att starta eget företag är det många som drömmer om att göra. Om du har ett stort intresse inom kultur kan du välja att starta ett eget företag. När du startar företag blir du din egen arbetsgivare, vilket innebär att du ansvarar för allt rörande företaget. Du ska tänka på allt från skatter och moms till kontorslokal. Om du vill ha en bra kontorslösning kan coworking vara en bra idé. Coworking är ett fenomen som verkligen har exploderat. Det är ett väldigt smart sätt för företagare att dela kontorsyta med andra företagare. När du hyr en plats i ett coworking space får du ett nyckelfärdigt kontor, vilket är väldigt bekvämt.

Fundera över ditt företagande

Men det är mer än att fixa ett kontor som du behöver tänka på. När du ska starta upp en verksamhet inom kultursektorn är det bra att veta hur branschen fungerar och sondera terrängen inom det område som du tänker verka inom. Det är även viktigt att du har funderat över vad du har för mål med företagandet innan du sätter igång. Om du ska vara företagare på heltid innebär det något helt annat än att bedriva en verksamhet vid sidan av ett annat jobb. Du ska även fundera över vilken typ av företagsform du ska ha. Det går att ha en enskild firma, aktiebolag eller handelsbolag. Det är viktigt att hitta den företagsform som passar dig och ditt företagande bäst.

Planera uppstarten ordentligt

Det är även viktigt att göra en affärsplan oavsett vilken bransch du ska vara verksam inom. Att tänka på hur du ska finansiera uppstarten är också väldigt viktigt. Kolla upp vilka möjligheter det finns att få starta eget-bidrag och andra typer av finansiella lösningar som exempelvis företagslån. Det kan vara bra att ha en buffert som du kan ta pengar av om intäkterna dröjer. Det finns mycket stöd och hjälp att få när du ska starta upp ett eget företag. Det finns bland annat väldigt bra kurser som du kan gå. När du gör ett grundligt jobb i början kommer du ha bättre förutsättningar att lyckas som företagare än om du startar ett företag och hoppas på det bästa. Tänk på att ha tålamod och var beredd på att lägga ner mycket tid och energi i början. När du ska jobba inom kultur är det bra att ha kontakter. Att bygga upp en brett kontaktnät kan du ha stor nytta av.

ryan