Kultur och rödvin är lika starkt förknippade som kärlek och kyssar. Tänk bara på ordet ”rödvinspoet”. Men att stå i kön till Systembolaget, känns det så kulturellt? Nja, kanske inte. Det finns alternativ.
Om du vill undvika att behöva lämna din läsfåtölj eller filmsoffa för att få tag i en butelj mustig Bordeaux är onlinehandeln ett bra verktyg. Alltsedan 2007 är onlineförsäljning av vin tillåtet i Sverige, och är alltså ett fullt accepterat sätt att handla hem sitt vin både till vardag och fest. Mycket bekvämt för dig som vill marinera dig både i (rimliga mängder) ädla druvor och ädel kultur.
Alkohol som kultur
Vin är dessutom en kulturupplevelse i sig, och även en del av det svenska kulturarvet. Redan de gamla vikingarna tog med sig vin hem från sina resor, och efter kristendomens inträde i Sverige var vinet en exklusiv men självklar del av nattvardstraditionen. Alkoholhaltiga drycker har alltid varit en självklar del i den svenska kulturen historiskt sett, och är så även i dag. Enligt Folkhälsomyndigheten dricker ungefär tre av fyra vuxna alkohol, men rapporterar även att ”intensivkonsumtionen” minskar. Det kan vara ett tecken på att vin alltmer vunnit i popularitet över starkspriten, och att svenskarna mer antagit ett kontinentalt förhållningssätt till drickandet.
Rött vin på vita duken
Kanske räcker det inte med en random film och ett glas vin? Du som är både film- och vinälskare har alla möjligheter att förhöja upplevelsen av både glaset och skärmen genom att matcha vinet till din vinfilm. Sideways från 2004 är till exempel en riktig klassiker i genren ”vinfilm”, där Paul Giamattis och Thomas Haden Churchs rollfigurer gör en roadtrip mellan Kaliforniens alla vingårdar. Filmen tilldelades en Golden Globe för årets bästa film, så se till att välja ett vin som är filmen värdig.
För dig som föredrar franska viner finns Saint Amour med Gerard Depardieu i huvudrollen. Filmen från 2016 är ett slags franskt svar på Sideways. Här åker far och son runt till olika vingårdar för att hitta inte bara gott vin utan även sig själva.
Och missa absolut inte dokumentärfilmen Bittra druvor! Den unge Rudy Kurniawan gjorde sig ett stort namn i vinauktionernas värld genom sina affärer med dyra årgångsviner, och blev känd för sina stora kunskaper och sitt exceptionella smaksinne. Problemet var bara att vinerna han sålde inte var äkta. Kurniawan själv var däremot en äkta storsvindlare, och historien om hans uppgång och fall är oemotståndligt spännande att avnjuta tillsammans med ett gott, prisvärt glas rött.