Ett dukat bord
Sedan urminnes tider har man firat olika högtider. Varje land har sina specifika helger som firas av olika anledningar. Det kan vara av religiösa skäl, nutida eller kvarlevor från förr. Vissa högtider firas över hela världen och de flesta är årligt återkommande. Oavsett varför man firar är det en del av den kultur som vi delar med andra. Man anser att för att bevara en nation eller ett folk behövs det återkommande och sammanlänkande händelser. Högtider av olika dignitet är sådana. Ordet kultur kommer från latin och betyder ungefärligt bildning, odling. Om man tar julen kan man se att den passar in på detta då man för vidare en tro och lär sig vad högtiden betyder och varför man firar den.

Det är inte bara av vilken anledning som vi firar våra högtider som är kultur. Mycket runt omkring har också betydelse som vad man äter eller hur man klär sig vid de olika tillfällena. En snygg jultröja eller väldoftande midsommarkrans hör också till de kulturella inslagen. I den relativt nya högtiden i Sverige, halloween, som firas i slutet av oktober har klädseln en huvudroll. Här är det fantasifulla kreationer som man tar på sig för att gå ut och fira med sina kamrater. Men det är inte enbart monster och satanistiska figurer som kostymerna efterliknar, även prinsessor, nallebjörnar och andra snälla och timida varelser förekommer. Att maten har en stor betydelse kan alla känna igen. Till jul äter vi dignande julbord med otaliga komponenter, det är ägg och sill, skinka och olika sorters smårätter. Kalaset avslutas med risgrynsgröt och ofta ett stort gotte-bord. Även midsommar har man speciell mat så som sill, gräddfil och jordgubbar till efterrätt. Maten kan vara kulturellt olika beroende på var man firar i världen men är alltid ett viktigt inslag i firandet av högtiderna.

Betydelsen av en kultur

Människor i kulturell gemenskap
Kultur är ett viktigt inslag i våra liv. Oavsett varför vi firar just midsommar, jul eller påsk har inte den största betydelsen om man ser det i en social aspekt. Behållningen är sammankomsten med de olika traditionella inslagen. Alla vet vad som förväntas av en när man möts vid de olika högtiderna. Kultur anses också som ett nödvändigt inslag för att främja människans hälsa, välbefinnande och lärande. Man ser att barn som har goda kulturella upplevelser främjas i sin utveckling och gör deras tillvaro djupare, rikare och mer meningsfull. Kultur är något som definierar människan. Det handlar även om värderingar och nedärvda livsmönster från en generation till en annan. Kulturen gör att vi känner gemenskap och en tillhörighet vilket är viktigt och ligger i människans natur. Att kunna känna igen sig i en högtid ger en trygghet och skapar en insikt i att vi är viktiga och behövda. Även om sättet att fira våra högtider förändras med åren, kanske nya traditioner läggs till och gamla tas bort, har de ändå ett stort kulturellt värde som gör att samhället utvecklas och frodas.

ryan