Få vardagliga kulturyttringar bär svenskheten på ett mer naturligt sätt än att ta en fika. Lika älskad som eftertraktad är själva innebörden av att fika att ta en paus. Fikan sker ofta tillsammans med andra, för att socialisera över en kopp kaffe, te eller annan dryck. Fikan ger återhämtning, en behövlig vila och en stunds lugn och ro. Svensken fikar med de flesta, vänner, arbetskollegor, familjen och släkten. Inom svensk kultur hinner man alltid med en fika! Nu börjar även svensk fikakultur
sprida till andra delar av världen. En fika behöver inte innehålla en sötsak men det blir ju godare med fikabröd. Klassikt fikabröd är kanelbulle, kaka eller wienerbröd. Fika kan även innebära annat ätbart så som mackor, smörgåsar, skorpor eller kex.


I Sverige är fikakulturen nästintill en social institution och ses ofta som obligatorisk på arbetsplatser, ute på stan, hos vänner eller i hemmet. Det finns en mängd olika varianter av fika som till exempel morgonfika, lunchfika, eftermiddagsfika, kvällsfika, långfika, vänfika, bullfika, kortfika, snabbfika, pendelfika, jobbfika, bilfika, konditorifika, etc. En sak är säker – i svensk kultur fikar vi, helst dagligen! I stort sett alla svenska arbetsplatser har fastlagda fikapauser. Det är oftast en del av den betalda arbetstiden, och uppfattningen är att fikapausen behövs för ett större socialt möte på arbetsplatsen. Är det någonstans man kan träffa och samtala med kollegorna på ett mer avslappnat sätt – så är det under fikapausen! Dock dricker svenskarna inte mest kaffe i världen. Det gör finländarna och Sverige är på god andraplats. Därefter kommer Norge och Danmark på en delad tredjeplats.

Ordet fika


Enligt språkforskare verkar det svenska ordet fika härstamma från ordet kaffi och skall ha uppkommit i samband med vår svenska kaffekultur. Om du ytterligare skulle vilja forska i ämnet fika, kan det vara en god idé att skriva högskoleprovet, vilket ger dig goda chanser att komma in på den utbildning du önskar gå. Och du glöm inte att ta en fika efter provet!

Ordet fika kännetecknades från början endast av intagande av kaffe. Senare har betydelsen av fika blivit synonymt med något tilltugg – ofta i form av fikabröd. I Sverige har kaffe druckits alltsedan 1700-talet och framåt. Skillnaden mellan svenskarnas fikakultur och den europeiska var att i Sverige fikade man framförallt i hemmen och inte på kaffehus, vilket i högre grad var det europeiska sättet att fika.

Mer fika åt världen

För svensken är fikan en helt naturlig del av livet. Vi tar fikat för givet. Men fikat är ingen självklarhet. Arbetar, bor och lever du utomlands under en period kommer du förmodligen snabbt att börja sakna den svenska fikan. Sverige borde börja exportera kulturgärningen av att fika. För den verkar ge avkoppling, återhämtning och socialisering på en och samma gång.

ryan