Att gå på opera har länge varit ett nöje som ansetts tillhöra det man brukar kalla för ”finkulturen”. Flera faktorer har sannolikt bidragit till detta, till exempel att det är en konstform med lång historia, att det är relativt svårt att ta till sig och förstå handlingen i operor och att det helt enkelt är dyrt att köpa en biljett till en föreställning. En faktor som tidigare har skilt operan från andra underhållningsföreställningar håller dock på att försvinna, nämligen klädkoden.

Tidigare var den generella outtalade regeln att man skulle vara finklädd när man gick på opera. Hos vissa lever denna uppfattning fortfarande kvar, men operorna själva verkar anstränga sig för att slå an en mer folklig ton och få alla att känna sig välkomna. Kungliga Operan i Stockholm skriver till exempel ”På Kungliga Operan är det valfri klädsel”, och Göteborgsoperan ”Så speciellt högtidligt behöver det inte vara”. Däremot skriver båda operorna att man gärna får vara finklädd på premiärer.

Om man ska på en operapremiär och vill klä upp sig lite extra är det alltså fortfarande helt rätt att göra det. På Outletsverige.se hittar du både finkläder och de perfekta accessoarerna för en kväll på operan, som en Guess-väska, till priser som gör att du har råd att gå på operan en gång till.

ryan