Kultur och arkitektur är intimt förknippade med varandra. Kulturen påverkar arkitekturen, som i sin tur påverkar kulturen igen. Vår kultur påverkar hur vi förhåller oss till ytor, det är så att säga kulturella krav som formar hur vi designar våra byggnader och platser.

Våra torg är tänkta som mötesplatser vilket speglas i att de är öppna platser, ofta finns också någon form av trappa eller upphöjning som kan husera en talare. Helt andra krav gäller man på en intim restaurang. Där kan designen istället uppmuntra människor att tala tystare.

Om du själv har byggt någonting, eller funderar på det så kommer även ditt byggnadsverk att vara ett uttryck för kulturen du växt upp med. Om du till exempel bygger en altan så tänker du förmodligen på att kunna spendera varma grillkvällar på den, eller att ha den som en plats för söndagsfikat en ljum vårdag. De där är båda två kulturellt präglade aktiviteter som du tar för givet när du funderar på altanen.

Vart köper du förresten byggmaterialet för dina projekt? Ett bra ställe på nätet är byggmax, som har över 50 000 artiklar i sitt sortiment. De har dessutom snabba leveranstider och bra priser. Om du vill så kan du få din order skickad direkt hem, vilket är särskilt bra just nu när coronapandemin pågår – fast förstås väldigt bekvämt även utan en pågående pandemi.

Arkitektur bär kulturella innebörder

Feng Shui är kanske det mest välkända exemplet på hur arkitektur och kultur påverkar varandra. I den tusentals år gamla inrednings- och arkitektoniska filosofin Feng Shui finns kulturella och arkitektoniska lärdomar kombinerade till en slags manual som används av många än idag. Många menar att arkitekturens roll som bärare av kulturella innebörder har blivit ännu viktigare i den globaliserade värld vi numera lever i. Arkitektur hjälper enligt deras mening till i att ge människor en identitet. Samma personer menar också att det verkar som att vi tappat bort arkitekturens betydelse i det här avseendet. Då tänker de framför allt på sådant som att en kontorsbyggnad ofta ser likadan ut oavsett om den byggs i Boston eller Bombay.

Kanske skulle en återgång till arkitektoniska stilar med tydligare kulturell identitet kunna göra världen lite roligare igen. Även om det kanske inte är någonting att uppröras över är det inte så svårt att förstå dem som tycker att det är någonting deppigt över att du kan gå på McDonalds oavsett vart i världen du befinner dig. På samma sätt blir världen lite gråare om stadsmiljöerna ser likadana ut överallt.

Gör dina egna projekt speciella

Det här kanske säger någonting om att du inte ska vara blyg om du själv funderar på att bygga någonting. Ta ut svängarna och ge det du bygger en särprägel. Alla kanske inte trivs med det på kort sikt, men på lång sikt gör det världen lite mer färggrann.

ryan